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DC Health Link Certified Application Counselors Frequently Asked Questions 
 
Q: Do hospitals that use contractors to do eligibility screenings need to apply to become 
Designated Organizations, or should the contractors apply? 

 
Both hospitals and contractors who do health insurance enrollments for hospitals can become CAC 
Designated Organizations. Whichever organization is the CAC Designated Organization is responsible for 
ensuring that all CAC certification requirements are met and is responsible for monitoring and 
supervising those who will be CACs. 

 
The Department of Healthcare Finance is using the CAC program in its implementation of hospital-
based presumptive eligibility. DHCF is requiring that hospitals that wish to make presumptive eligibility 
determinations become CAC Designated Organizations and have the staff who will be conducting these 
determinations become CACs. Federal regulations state that only hospital staff can make presumptive 
eligibility determinations, and that contractors may not make presumptive eligibility determinations (42 
CFR 435.1102(vi)). This means that hospitals that wish to do hospital-based presumptive eligibility will 
need to become CAC Designated Organizations. For more information on hospital-based presumptive 
eligibility, contact the Division of Eligibility Policy at DHCF. 

 
Q: Our organization already has an Assister Program. What do we need to do to have other 
staff members and volunteers certified as CACs? 
 
You will need to complete the brief application to be a CAC Designated Organization and submit it along 
with a signed Agreement to DC HBX in order to become a CAC Designated Organization. 
There are a few key differences between the Assister and CAC programs to be aware of: 

 
• CACs will receive the same online training as Assisters do, so a Designated 

Organization can add new CACs on an ongoing basis. 
• The CAC program is not funded. 
• Assisters are required to engage in outreach efforts, but CACs are not. 
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Q: Some of those we intend to certify have already undergone background checks. Can we use a 
background check we already have on file to meet the background check requirement for a CAC? 
 
You may use a background check you already completed if it meets all the requirements listed in the 
Agreement for background checks for CACs. The background check must: 

• Have been done within the past 6 months 
• Include a criminal FBI finger-print based background check showing the person is free of 

conviction of any felonies and of financial crimes, crimes against children or vulnerable adults, 
and violent offenses and handled according to the process outlined in the Agreement if the 
background check comes back with a “hit.”  Visit https://www.fbi.gov/services/cjis/identity-
history-summary-checks for information on how to secure a Fingerprint-Based FBI Check 

• Include a state and local background check by the DC Metropolitan Police Records 
Department. Visit http://mpdc.dc.gov/page/police-clearances-arrest-and-criminal-history-
section for details. 

• Include a check of the Department of Justice National Sex Offender Public Website (NSOPW) at 
www.nsopr.gov. It is the only US government website that links public state, territorial, and 
tribal sex offender registries into one national search site. Searches, which are free of charge, 
must be conducted for every CAC. 

 
Q: Are carrier CACs required to sell all plans? 

 

The resolution adopted by the DC HBX Board on August 13th, 2013 establishing requirements for 
employees of health insurance carriers serving as DC Health Link CACs states that carrier CACs are 
required to “let people they are helping know about all plan options for all carriers.” This means that 
carrier CACs who are assisting consumers with plan shopping must show and discuss all the plans 
available to the consumer, not just the plans offered by the carrier. This includes reviewing the specifics 
of plans offered by other carriers such as deductibles, cost-sharing, and network differences. CACs are 
not DC Health Link certified brokers, so CACs cannot recommend specific plans. 
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